Microsoft 365 vs Google Workspace

Microsoft 365 vagy Google Workspace?

Mit tartalmaz az irodai programcsomag?

Az Office és a Google Workspace mindkét programcsomagja irodai alkalmazásokat tartalmaz, amelyek hasonló célokra használhatók, például dokumentumok, táblázatok és prezentációk létrehozására és szerkesztésére. Azonban vannak különbségek a két programcsomag között, amelyeket az alábbiakban részletesebben ismertetek.

Microsoft 365

Előnyök az Office programcsomagban:

 • A Word, az Excel és a PowerPoint már hosszú évek óta elérhető, ezért a legtöbb ember számára ismerősek és könnyen használhatók.
 • A programok a Microsoft 365 előfizetés részei, amely lehetővé teszi a felhőalapú tárolást és korlátozottan az egyidejű szerkesztést, valamint más előnyöket is biztosít.
 • Az Office programok sokféle sablont és előre elkészített formátumot kínálnak, amelyek segítségével gyorsabban és egyszerűbben hozhatunk létre dokumentumokat, táblázatokat és prezentációkat.

 

Hátrányok az Office programcsomagban:

 • Az Office programok meglehetősen drágák, különösen az egyes alkalmazások egyszeri vásárlása esetén.
 • Az Office programokban az egyidejű szerkesztés korlátozott, csak akkor lehetséges, ha mindenkinek ugyanazt a fájlt kell szerkesztenie, és nem támogatja az egyszerre történő csoportmunkát.
 • Az Office programok néhány esetben a funkcionalitást az egyszerűség rovására teszik.

Google Workspace

Előnyök a Google Workspace programcsomagban:

 • A Google Dokumentumok, Táblázatok és Diák közös munkavégzést biztosítanak, amely lehetővé teszi a több ember általi egyidejű szerkesztést.
 • A Google Workspace programokat általában könnyebb kezelni és használni.
 • A Google Workspace programok ingyenesen is hozzáférhetőek, vagyis könnyen hozzáférhetők és használhatók.

 

Hátrányok a Google Workspace programcsomagban:

 • A Google Workspace programokhoz nem olyan bőséges a sablon- és formátumválaszték, mint az Office programok esetében.
 • A Google Workspace programok online alapúak, így internetkapcsolat nélkül nem használhatók.
 • A Google Workspace programok nem teljes mértékben kompatibilisek az Office programokkal, ami jelenthet problémát, ha másokkal kell megosztanunk a dokumentumainkat, akik az Office programokat használják.

Összegezve

Az Office programcsomagok számos funkcióval és előre elkészített sablonokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy professzionális dokumentumokat, táblázatokat és prezentációkat hozzanak létre. Az Office programok drágák, és a több ember által történő egyidejű szerkesztési funkció korlátozott.

 

A Google Workspace programcsomagok az online együttműködést és a felhőalapú tárolást hangsúlyozzák. Az alkalmazások könnyen használhatók és ingyenesek, de kevesebb sablon és előre elkészített formátum áll rendelkezésre. A Google Workspace programok nem teljes mértékben kompatibilisek az Office programokkal, és csak internetkapcsolattal érhetők el.

 

Összességében mindkét programcsomag hatékony és hasznos lehet az irodai feladatok elvégzéséhez, attól függően, hogy milyen funkciókra van szükségünk, és milyen típusú munkát végzünk.

Melyik a népszerűbb?

Az Office programcsomagot és a Google Workspace programcsomagot is nagy számban használják Magyarországon és világszerte is. Azonban pontos számokat nehéz megadni, mert a felhasználók száma gyakran változik, és nem minden felhasználói fiók aktív. Azonban a felhasználói adatok alapján az Office programcsomag továbbra is a piacvezető, különösen a nagyvállalatok és az intézmények körében. Ugyanakkor a Google Workspace programcsomag is egyre népszerűbbé válik, különösen azok között, akik az online együttműködést preferálják. A pontos felhasználói adatok azonban az egyes országokban és iparágakban eltérőek lehetnek.

Melyiket válasszam?

Az Office és a Google Workspace programcsomagoknak különböző előnyei és hátrányai vannak, ezért a választás a felhasználói igényektől függ. Az alábbiakban következik néhány szempont, amelyek alapján a felhasználók dönthetnek.

 

Az Office programcsomagot választhatják:

 • Azok, akik a nagyvállalati környezetben dolgoznak, ahol a Microsoft termékeket használják, és fontos a dokumentumok magas szintű kompatibilitása.
 • Azok, akik a hagyományos asztali alkalmazásokat preferálják, és szeretnék a számítógépükön tárolni és szerkeszteni a dokumentumaikat.
 • Azok, akiknek magasabb szintű funkciókra van szükségük, például a makrók használatára és a bonyolult diagramok, táblázatok és prezentációk készítésére.
 • Azok, akiknek magasabb szintű adatbiztonságra van szükségük, például a szigorú adatvédelmi előírások miatt.

 

A Google Workspace programcsomagot választhatják:

 • Azok, akik az online együttműködési funkciókra helyezik a hangsúlyt, és fontos a dokumentumok valós idejű megosztása és a csoportmunka.
 • Azok, akiknek nagyobb mobilitásra van szükségük, mert a dokumentumaikat bármilyen eszközön szerkeszthetik és tárolhatják.
 • Azok, akik ingyenes alkalmazásokat keresnek, amelyek elérhetők a Google-fiókkal, és nem szeretnének pénzt költeni az alkalmazásokra.
 • Azok, akik a sablonok és alapformázási lehetőségek egyszerűbb változatát preferálják, és nem igényelnek olyan bonyolult funkciókat, amelyek csak a hagyományos asztali alkalmazásokban érhetők el.

 

Természetesen minden felhasználó egyedi igényekkel rendelkezik, és az Office és a Google Workspace programcsomagok közül az, ami a legjobban megfelel az adott felhasználói igényeknek, a legjobb választás lesz számukra.

Funkcionalitás

Az Office programcsomag a Word, Excel, PowerPoint és Outlook programokat tartalmazza, amelyek mindegyike tartalmaz számos beépített függvényt. Az Excel függvényei különösen gazdagok és lehetővé teszik az adatok széles körű feldolgozását és analízisét. A Word és a PowerPoint függvényei inkább az adott programok formázási és prezentációs funkcióira fókuszálnak.

 

A Google Workspace programcsomag a Google Dokumentumokat, Táblázatokat és Diák bemutatókat tartalmazza. A Google Sheets függvényei hasonlóak az Excel függvényeihez, de néhány eltérés van közöttük. Van azonban néhány speciális függvény is található, amelyek csak a Google Sheets-ben érhetők el, például a QUERY és az IMPORTHTML.

 

Az Office és a Google Workspace függvényei nagyon hasonlóak, de vannak némi eltérések a függvények között. Az Office programokat gyakrabban használják az üzleti világban, mivel ezek általában professzionálisabb funkciókat kínálnak. Azonban a Google Workspace programokkal is hatékonyan lehet dolgozni, különösen az online együttműködési funkcióik miatt. Összességében a választás a felhasználók igényeitől függ, és a függvények használata az adott feladatoktól és környezettől függően változhat.

Mit jelent mindez a kezdő felhasználók számára?

Kezdő felhasználók számára a különbség az Office és a Google Workspace között általában nem túl észrevehető. Mindkét programcsomag számos alapvető funkcióval rendelkezik, amelyek lehetővé teszik az alapvető munkafolyamatok végrehajtását, például a szövegszerkesztést, a táblázatok kezelését és a prezentációk elkészítését.

 

Azonban a két programcsomag között vannak különbségek, például az Office esetében a Word, az Excel és a PowerPoint programok hagyományosan telepítő alapúak, míg a Google Workspace programjai felhőalapúak, és azokat az internet böngészőből érheti el. Emellett a Google Workspace programokban az online együttműködési lehetőségek sokkal jobbak, míg az Office programok számos bővítményt és makrót kínálnak, amelyek további funkcionalitást biztosítanak.

 

Összességében, ha egy kezdő felhasználó az alapvető munkafolyamatokat szeretné elvégezni, akkor az Office és a Google Workspace egyaránt megfelelő lehet számára. Azonban, ha fontos az online együttműködés és a több felhasználóval való közös munka, akkor a Google Workspace lehet a jobb választás. Ha pedig bonyolultabb funkciókat és testreszabási lehetőségeket keresünk, akkor az Office programok lehetnek a megfelelőbbek.

Mi a helyzet a haladó felhasználókkal?

Haladó felhasználók számára a különbség az Office és a Google Workspace között észrevehetőbb lehet. Az Office programok, például a Word, az Excel és a PowerPoint, számos összetett funkcióval rendelkeznek, amelyeket a haladó felhasználók gyakran használnak, például makrók, VBA (Visual Basic for Applications) és összetett függvények.

 

A Google Workspace programjai, mint például a Docs, a Sheets és a Slides, szintén tartalmaznak néhány haladó funkciót, például a Google Apps Script, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy testre szabhassák és automatizálják a dokumentumok és a táblázatok feldolgozását. Azonban ezek a funkciók általában nem olyan összetettek, mint az Office programokban találhatók.

 

Ha a haladó felhasználók nagyobb testreszabási lehetőségeket és összetettebb funkciókat keresnek, akkor az Office programok lehetnek a jobb választás. Ugyanakkor, ha az online együttműködés és a több felhasználóval való közös munka a legfontosabb szempont, akkor a Google Workspace lehet előnyösebb. Érdemes figyelembe venni az egyes programok specifikus funkcióit és előnyeit, hogy meghatározzuk, melyik programcsomag lehet a legjobb a saját igényeinkhez.

Makró vagy szkript?

Az Office makrók és a Google Scripts két különböző programozási nyelv és platform, amelyek különböző célokra és környezetekre készültek.

 

Az Office makrók lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy automatizálják az ismétlődő feladatokat, például a formázást, a táblázatok létrehozását és az adatbevitelt. A makrók lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy bonyolultabb feladatokat végezzenek el a számítógépükön, az Office programokban. A makrók használata előnyös lehet azoknak, akik a hagyományos asztali alkalmazásokban dolgoznak, és szeretnék automatizálni az ismétlődő feladatokat.

 

A Google Scripts pedig lehetővé teszi, hogy a felhasználók programozzanak az online Google alkalmazásokhoz, mint például a Google Sheets, a Google Docs és a Google Forms. A Scripts lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bonyolultabb feladatokat hajtsanak végre az adatok feldolgozása és az online alkalmazások integrációja terén.

 

Az Office makrók és a Google Scripts közötti választás az adott felhasználó igényeitől függ. Ha a felhasználók az Office programokat használják és automatizálni szeretnék az ismétlődő feladatokat, akkor az Office makrók lehetnek az előnyösebbek számukra. Ha a felhasználók az online Google alkalmazásokat használják és az adatok feldolgozása és az online alkalmazások integrációja a céljuk, akkor a Google Scripts lehetnek az előnyösebbek.

Összegzés

Az Office és a Google Workspace programcsomagok közötti különbségek elsősorban az alkalmazások funkcionalitásában, az online együttműködésben és az árakban mutatkoznak meg. Az Office programcsomag számos összetett funkciót tartalmaz, amelyek különösen a haladó felhasználók számára előnyösek. A Google Workspace rendkívül jó választás az online együttműködéshez és a több felhasználóval való közös munkához, valamint általában kedvezőbb árakkal rendelkezik. A kezdő felhasználók számára a két programcsomag közötti különbség általában nem túl jelentős. Az ideális választás az egyes felhasználók igényeitől és preferenciáitól függ, így érdemes megvizsgálni a különböző lehetőségeket, mielőtt döntést hozunk.

Further reading

 1. Microsoft Office támogatási központ – https://support.microsoft.com/hu-hu/microsoft-365
 2. Google Workspace tanulási központ – https://support.google.com/a/users#topic=11499463
 3. “Google Workspace vs. Microsoft 365: What’s the best office suite for business? ” – https://www.computerworld.com/article/3515808/g-suite-vs-office-365-whats-the-best-office-suite-for-business.html
 4. “Microsoft 365 vs Google Workspace — Which is Better?” – https://www.stylefactoryproductions.com/blog/office-365-vs-google-apps
 5. “The Best Office Suites for 2023” – https://www.pcmag.com/picks/the-best-office-suites
 6. “G Suite vagy Office 365 – melyik szolgáltatást válassza vállalkozása számára?” – https://support.ionos.hu/blog/g-suite-vagy-office-365-melyik-szolgaltatast-valassza-vallalkozasa-szamara/
 7. “Google Workspace vs Microsoft – melyiket válasszuk?” – https://fotc.com/hu/blog/google_workspace_vs_microsoft_melyiket_valasszuk/
 8. “Itt a Microsoft nagy dobása: hatalmasat robbanhat a Google-gyilkos szuperfegyver” – https://www.portfolio.hu/uzlet/20230208/itt-a-microsoft-nagy-dobasa-hatalmasat-robbanhat-a-google-gyilkos-szuperfegyver-595582